Yumuşak salmastralar, uçtan emişli santrifüj pompanın tahrik mili etrafındaki sızıntıyı durdurmanın geleneksel yöntemidir. Grafitli veya grafitlenmemiş akrilik, PTFE (politetrafloroetilen veya Teflon) veya diğer malzemeler gibi örgülü, lifli malzemeden halkalar, pompanın arka plakasında, dış tarafta bulunan bir pompa salmastra kutusuna (veya glen yuvası) doldurulur. Bununla birlikte, yumuşak salmastra tüm sızıntıları durdurmaz. Salmastra halkaları, çalışma sırasında damla damla bir miktar sıvının dışarı sızmasına izin verecek kadar gevşek tutulur; bu, salmastra yüzeyinin içi ile tahrik milinin dış çapı arasında aşırı ısınmayı ve aşırı aşınmayı önlemek için gerekli olan yağlamayı işlemini gerçekleştirir.
Yumuşak salmastra kullanmanın avantajları normalde daha düşük ön maliyet, kullanılabilirlik, basit kurulum ve minimum hizmet dışı kalma süresi olarak sayılabilir. Paketlemenin dezavantajları, alanı soğutmak ve yağlamak için yavaş bir damlama (40-60 damla/dakika) sağlamak için gerektiği gibi izlenmesi ve ayarlanması gerekmesidir. Ek olarak, pompayı çevreleyen alanın, sıvıyı alandan çıkarmak gibi, salmastra kutusundan gelen küçük miktardaki sabit ve gerekli sızıntıya uygun olmalı veya bu sızıntının sürekli tahliye edilmesi gerekir.
Yumuşak salmastralar, çoğu üreticiden her bir model için önceden oluşturulmuş setler halinde veya toplu halde mevcuttur. Hemen hemen her uygulamanın gereksinimlerini karşılamak için çeşitli malzemeler mevcuttur.
Mekanik salmastralar, pompanın bu alanını sızdırmaz hale getirmek için yaygın olarak kullanılan başka bir yöntemdir. En temel biçimlerinde, iki düz yüzden (hafif bant toleransı içinde işlenmiş) oluşurlar: pompa miliyle birlikte dönen ve pompa milini sızdırmaz hale getiren dönen bir eleman ve arka plaka dökümüne baskı yapan ve sıvının kaçmasını önleyen statik bir eleman. Mekanik salmastraların yumuşak salmastralara göre sahip olduğu temel avantaj, bir pompadaki her türlü sızıntıyı neredeyse tamamen ortadan kaldırmalarıdır. (Sızdırmazlık yüzeyinden geçerken az miktarda sıvı buharlaşır, ancak genellikle fark edilmez). Mekanik salmastranın düzenli olarak kontrol edilmesi ve ayarlanması/değiştirilmesi gerekmediğinden, çalışma sırasında mekanik salmastra ile daha az bakım süresi gerektirir. Ayrıca mekanik salmastra, sızdırmazlık yüzeyleri çok aşınıncaya kadar sızdırmazlığı sağlamaya devam eder.
Ancak mekanik salmastra kullanımı için pompanın uygun şartlarda çalışması gerekir. Pompa milinde salgı olmamalı, ve akışkan salmastra yüzeylerine zarar verecek nitelikte olmamalıdır. Aşırı ve sert partiküllü sıvılar ile aşındırıcı kimyasallar için özel mekanik salmastralar kullanılmalıdır veya daha uygun maliyetli olduğu için yine ortam şartlarına uygun yumuşak salmastralar kullanılabilir.